Terug

Contact baby & moeder verdiepen

Toegevoegd: Mensen die deze review al gelezen hebben:: 386

Baby massage. Een aanrader voor moeders die met hun kind moeilijk in contact komen. En waarom alleen moeders? Vaders zijn ook welkom.

Contact baby & moeder verdiepen

Er zijn verschillende redenen waarom baby massage goed is. En niet alleen voor baby zelf maar ook voor vrouw-moeder. 

Het is tijd wanneer alles heel snel gebeurt. Voordat je dat weet, is je zwangerschap afgelopen en je krijgt je nakomeling in je handen. Voor een vrouw voelt het niet altijd helemaal prettig. Soms kan de vrouw moeilijk een band met haar kind opbouwen en voelt zich schuldig daarover.

De hele zwangerschap, de bevaling en wat daarna komt is een chemische "vuurwerk"; de hormonen en andere stoffen in het lichaam van de vrouw reageren soms als losgeslagen kogels. Dat maakt dat de vrouw zich niet helemaal stabiel voelt, soms weet ze niet wat ze eigenlijk voelt en herkent zichzelf niet. 

Dat maakt dat de vrouw niet weet hoe het kind aan te raken, misschien is ze bang, of ze wilt het niet, misschien voelt het heel vreemd of ze voelt zich ver weg van haar kind, misschien voelt ze zich depressief. 

Maar ook deze moeders en hun kinderen verdienen een liefdevolle band. Eén van de mogelijkheden hoe deze band op te bouwen, koesteren en verbeteren is de baby massage. Onder de leiding van een specialist of gewoon thuis met z'n tweetjes (of drietjes) kan het elke vrouw proberen. 
Soms gebeurt een baby massage op intuitieve manier. Maar intuitief masseren is ongemakkelijk voor vrouwen die met hun baby moeilijk in contact komen. Deze vrouwen hebben aan het begin houvast nodig. In de loop van de tijd kunnen ze in hun kracht komen en eigen manier van het masseren ontwikkelen.

Tips voor jou, vrouw-moeder, die even niet weet hoe en wat: 

  • Als je geen cursus baby massage wil volgen, kijk bv. naar youtube hoe zo'n baby massage gedaan wordt.
  • Hou een dagboek bij. Schrijf je gevoelens op voor, tijdens en na de massage. Schrijf alles wat bij jou opkomt ook al je mind vindt dat het een onzin is. Schrijf alles wat bij je opkomt - ook s'avonds in je bed, je dromen, inzichten tijdens een gesprek met je partner, enz. 
  • Als je neiging tot dissociatie hebt, doe wat aardings- of fysieke oefeningen voordat je de baby massage gaat doen. Probeer in je lichaam te komen. Wees niet hongerig - honger versterkt de neiging tot dissociatie.
  • Zorg ervoor dat de kamerteperatuur hoog genoeg is zodat het kind het niet koud krijgt. Was je handen. Als ze koud zijn, laat ze even onder warme water of leg ze in een bakje met warme water. Aanraking met kouden handen laat soms schrikken. Blijf met je handen in contact met het lichaam van je baby tijdens de hele massage.
  • Als je begint met massage, praat met je kind ook al je hebt geen zin en denkt dat je niet weet waarover (vertel bv. dat je hem/haar nu gaat masseren, vertel over een boek dat je als kind leuk vond of dat je nu aan het lezen bent, vertel wat je als kind graag deed, enz. - praat over leuke dingen en gebeutenissen). Het betekent niet dat je de hele tijd moet praten - het gaat om in het contact te komen. Probeer glimlach op je gezicht te creëren - het kan best moeilijk zijn maar blijf proberen, het is een leerproces voor jou en jouw kind - een proces waarin jullie elkaar kunnen vinden. Het gaat niet om presteren.
  • Volg je zelf tijdens de handelingen, doe langzame bewegingen en let op dat je het kind zachtjes massert. Observeer je zelf en je kind, vertraag, zoals het een slow motion is.
  • Doe de baby massage regelmatig.
  • Als je zwaar depressief bent, je voelt je enorm boos en bent bang dat je het kind pijn doet, zoek hulp op. Probeer bij een therapeut of psycholoog de baby massage te doen en beschrijf wat het met je doet. Betrek ook je partner erbij. Het hoeft niet te helpen, maar het kan helpen. In ieder geval is het moeite waard om het te proberen.


Baby massage met:

Amandel olie koud geperst (kan vanaf geboorte gebruikt worden)
http://www.aromatherapiekarelhadek.nl/p/356/amandelolie-lzs-draagolie-massage-5039

Kind en baby massage olie (vanaf 6 maanden kan je olie met etherische oliën gaan gebruiken)
http://www.aromatherapiekarelhadek.nl/p/242/kinder-baby-massageolie-100-ml

Venkel massage olie bij buikpijn (vanaf 6 maanden kan je olie met etherische oliën gaan gebruiken, bij buikpijn kan je het al eerder proberen)
http://www.aromatherapiekarelhadek.nl/p/243/venkel-massageolie-100-ml

Neutrale massage olie
http://www.aromatherapiekarelhadek.nl/p/228/neutrale-massage-olie

Lavendel massage olie (vanaf 6 maanden kan je olie met etherische oliën gaan gebruiken) 
http://www.aromatherapiekarelhadek.nl/p/236/lavendel-massageolie

Jouw kind laat merken welke olie hij/zij het prettigst vindt. Het belangrijkste is dat jullie weg naar elkaar vinden en versterken.

Veel succes en veel liefs!

Milena en Aromatherapie Karel Hadek

 

 

This website uses cookies. More info

Inloggen