Terug

Arganolie

Toegevoegd: Mensen die deze review al gelezen hebben:: 1132

Arganolie oftewel "vloeibaar Marokkaans goud" is een hele interessante olie, geproduceerd traditioneel door Berbers. Het is een plantaardige olie gemaakt uit de pitten van vruchten van de arganbomen. Deze bomen zijn heel zeldzaam; eigenlijk groeien ze alleen in Marokko, op ongeveer ca 8.200 km2. De pogingen om deze bomen ergens anders planten zijn niet gelukt. Arganbomen in Marokko zijn onder een strenge toezicht en daarom mogen alleen de vruchten gebruikt worden die vanzelf op grond vallen. Dus de vruchten mogen niet op de boom geplukt worden. Dat maakt dat er weinig vruchten beschikbaar zijn om de olie van te maken. Volgens de bekende gegevens bevinden zich 20 miljoen arganbomen in het Marokkanse beschermde gebied. Daarvan worden 3 miljoen liter olie per jaar gemaakt.

Arganolie

Arganolie is door zijn werkzame stoffen heel goed voor verminderen van rimpels en hun voorkomen. Deze olie houdt onder andere vitamine E in maar in vergelijking met tarwekiemolie is het weinig. Arganolie is geschikt voor oudere en droge huid, huid met acne, eczeem, psoriasis, alergische huid. Net als Amaranth olie kan deze gecombineerd worden met de teunisbloemolie, bernagie olie en met rozenolie van Andes. Zo'n preparaten zijn in staat de fysiologische functie van de huid optimaliseren.
Er is ook een bio of een eco arganolie op de markt te kopen maar de vraag is waar komt deze olie vandaan? Al arganolie die vooral in cosmetische producten wordt gebruikt komt namelijk uit het Marokkaanse beschermde gebied waar de arganbomen wild groeien; er zijn geen bioplantages of dat soort plaatsen. Arganbomen zijn ook eigendom van de staat (van de koninkrijk). De Berbers hebben alleen het recht om de vruchten in olie te verwerken. Die 3 miljoen liter komen van dezelfde bron. Omdat er een grote vraag is om deze olie op de markt, zijn er ook gevallen van zijn neppe arganolie of verdunne arganolie.
Op de markt zijn twee soorten arganolie: cosmetische en als voedingsmiddel. 

Het verkorte artikel geschreven door Karel Hadek.

 


TIP: Een aanrader voor de droge en allergische huid. Geschikt voor alle huidtypen. Rode jeukende vlekken in gezicht trekken na een paar minuten weg.

This website uses cookies. More info

Inloggen