Etherische oliën en mengsels

70 items

Aromatherapie Karel Hadek en essentiële oliënEtherische oliën

In een zorginstelling voor begeleid wonen in Minnesota in de USA hebben ze een onderzoek gedaan bij de mensen met slaapproblemen. De mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie hebben vaak last van weinig nachtrust. Tijdens het onderzoek werden de schouders en nek met de lavendelolie gesmeerd en een diffuser zorgde voor het regelmatige verspreiden van de lavendelolie in de lucht tijdens de nacht. Deze mensen sliepen bijna 45 minuten langer dan normaal. Dankzij lavendelolie. Het potentieel van de aromatherapie is groot en zal stijds meer plaats vinden in onze drukke maatschappij waarin we naar lichamelijke en geestelijke gezondheid streven.

Maar wat maakt de aromatherapie een therapie met aroma? De grootste rol spelen de etherische oftewel essentiële oliën.  Ze bevatten een sterke essentie van de plant qua geur en werkzame stoffen. Deze stoffen vindt u bv. in de wortel, bladeren, vruchten, bloemen, en andere plantendelen. Dat is van groot belang voor de aromatherapie.
Door de hoge concentratie van de werkzame stoffen kan een groot deel van de etherische oliën alleen in een verdunde staat gebruikt worden. De etherische oliën zijn in de water bijna niet oplosbaar. Daarom worden ze in de aromatherapie gemengd met oliën, eventueel met alcohol.
Bij het maken van de producten gebruikt Karel Hadek alleen de oliën van de hoge kwaliteit. De voordelige synthetische namakingen met alle bijwerkingen van dien, verleiden met hun lage prijs en beschrijving die laat denken dat ze echt natuurlijk zijn. In de aromatherapie is er geen plaats voor deze valse oliën. 

Wist u dat voor 1 liter etherische rozenolie 6 ton rozenblaadjes nodig zijn? Daarom hoort deze olie tot één van meest dure etherische oliën.

Voor alle etherische oliën geldt:

  • ze zijn heel sterk en krachtig - een paar druppels zijn genoeg
  • etherische oliën zijn duur, als je hem voor "een goede prijs" ziet, wees bewust van dat het niet om "puur natuur" gaat maar dat hij op synthetische basis geproduceerd is
  • vermijd contact met ogen
  • gebruik bij kinderen alleen de lage concentraties van etherische oliën, eerst liever een druppeltje uitproberen om een irritatie voor te komen (kinderen hebben hele gevoelige huid)
  • wees bewust van welke etherische olie en waarvoor je hem gebruikt (bijv. sommige ehterische oliën moet men niet in de volle zon gebruiken)

Waarschuwing: Houdt de etherische oliën buiten bereik van kinderen, dieren, vuur en hoge temperaturen!

GEBRUIK:
waterverdamper, massages (neutrale basis olie mengen met chakra olie en daarmee masseren: dosering 3 druppels/10 ml basis olie - tip: begin met minder druppels en kijk hoe de huid reageert. Om de druppels precies af te meten kan je een pipet gebruiken.), verzorgingsproducten, sauna.

Het gebruik van de etherische (essentiële) oliën in het dagelijkse leven: 

Immunsysteem versterken, ademhalingsproblemen, verkoudheid:

steranijs, benzoe, cederhout, dennennaald, zilverspar kegels, citroen, tea tree, knoflook, eucalyptus, venkel, jenever extra, kamfer, cajeput, wierook, munt, pepermunt, wilde tijm, mirre, rozemarijn, sparrennaald, laurus, gember

Depressie, angst, nervositeit, slaapeloosheid:

steranijs, bergamot, gele kamille, blauwe kamille, jasmijn, lavendel, litsea cubeba, marjolein, rode mandarijn, groene mandarijn, wilde tijm, mimose, mirre, neroli, citroenroos, rozen, rozenhout, sandelhout, vanille, ylang-ylang

Vermoeidheid, duizeligheid, apathie:

basilicum, dennennaald, cederhout Atlas, citroengras, citroen, eucalyptus,  grapefruit, kruidnagel, jenever extra, kamfer, munt, pepermunt, muskaatnoot, zwarte peper, rozemarijn,  sparrennaald

Lactacie bevorderend:

steranijs, venkel

Opgeblazen gevoel:

steranijs, venkel, rode mandarijn, groene mandarijnmelisse

Repelent:

steranijs, citroenlitsea cubeba

Antimitotisch effect:

bergamot, eucalyptus, kruidnagel 

 

 

View:
This website uses cookies. More info

Login