Eczeem en aromatherapie

26 artikelen

Eczeem en aromatherapie

Atopisch eczeem, een vervelend huidprobleem die de mensen al vanaf de babytijd belast. Een rol speelt hier ook de voeding en mogelijke allergie op sommige stoffen die in de voedsel zitten. Maar dat is soms lastig om uit te zoeken. 

De aromatherapie kan helpen via de huid, dus van buitenaf. De producten moeten vooral zacht, ontstekingremmend en kalmerend zijn. Het begint al met verschillende wasmiddelen geschikt voor douchen en baden. Heel ongeschikt zijn zeepmiddelen en middelen met tensiden die de schuim creëren; beide heel agressief voor de normale huid en nog meer dus voor de huid met eczeem.
INFO: De ervaring van de mensen met het atopische eczeem m.b.t. de aromatherapeutische producten van Karel Hadek is: Mensen hebben thuis meerdere producten die ze na 5-14 dagen afwisselen. Het lichaam went aan een crème en bv. na 10 dagen lijkt het dat het crème niet meer helpt. 

Om de natuurlijke huidprocessen te ondersteunen, aanmoedigen en in ieder geval niet aantasten, heeft Karel Hadek de olie wasmiddelen ontwikkeld. Doucheoliën kunnen ook voor het handenwassen gebruikt worden. Dankzij de werkzame stoffen scoren melissen- en dennennaaldenproducten heel hoog. Dat betekent niet dat men tien keer per dag moet gaan douchen, daarmee wordt weer het laagje huidvet te veel op proef gezet. De huid moet kans krijgen om eigen processen te reguleren of in ieder geval tijd voor hebben.

Als eerste stap kan men een gewone shea boter gebruiken en daarme de huid insmeren. Shea boter verzacht en kalmeert de huid en is geschikt voor overgevolige huid. Het positieve aan is dat shea boter qua kosten voordelig is. Shea boter is samen met de etherische oliën de hoofdingrediënt van de crèmes Sheaderm TH en Atop-Derm (de etherische oliën hebben hier ontstekingremmende werking). Verder hebben deze producten zich in werking bewezen: Intimiss, Wintershea, Sensishea, Body Em Neutraal, Tamanu-Derm of zelfs olijf- en melisse crème. In sommige gevallen werkte goed ook Salterica (het wordt aangeraden om eerst tester van Salterica op gevoeligheid uitproberen). Verden kan 0,5 tot 1 % etherische olie van pepermunt in shea boter of in een andere crème (pepermunt werkt goed tegen jeuk). 

De aromatherapie biedt de mogelijkheden ook voor de hulp van binnenuit. U kunt bernagie- en teunisbloemolie uitproberen (2-3x dag ongeveer 5-10 druppels in de maaltijd). De voedsel rijk aan de vitamine E wordt ook aangeraden (de hoeveelheid afhankelijk van de leeftijd). De vitamine E heeft ontstekingremmend effect in het organisme. Waardefol voor de mensen met athopisch eczeem is ook de vitamine A, genoemd ook de vitamine van schoonheid. Er is een verbinding tussen athopisch eczeem en het immunsysteem. Om athopisch eczeem te verbeteren moet ook de immuniteit versterkt worden. Eleutherococcus extract kan aan de hulp bijdragen.

In het geval dat er een familielid met atopisch eczeem is, wordt aangeraden om de chemische schoonmaakmiddelen niet meer te gebruiken en kiezen voor een "niet belastende" alternatief. Tussen de producten van Karel Hadek vervult deze rol het universele schoonmaakmiddel Orange Sanitol (één van de vijf meest verkochte producten bij Karel Hadek).

Laat zien:
This website uses cookies. More info

Inloggen